Jakten på röd prick

I ett helt ologiskt experiment ska jag inte ens försöka förklara innebörden av slutartid kontra bländare och iso-tal.

En enda röd prick betyder att bra chans till en bild utan större rörelseoskärpa. Ju fler prickar på mobiltelefonens metronome som räknar upp till 4 prickar i tempo 220bpm i 4/4 nere till vänster i bild desto längre slutartid och större risk för rörelseoskärpa. Jag påstår inte att man ska ta bilder vid 1/10 sekund i handhållet läget, detta är bara för att förstå principen. Jag kör i A-läget, bländarförval. Testet är utfört med en Canon G11 på stativ. Hänger ni med? Nähä, vi kör ändå!

f-talet är blädaren som bestämmer ljusinsläppets storlek. Ju lägre tal ju större öppning. Ex. 1/4 är slutartiden. AWB är automatisk vitbalans och ISO är ljuskänsligheten.

En metronome som räknar upp till 4 prickar i tempo 220bpm i 4/4

ISO 80 kräver att det ska vara väldigt ljust. Bländare f2.8 släpper in mest ljus till sensorn men ger 0,4 sekunders lång slutartid. Denna inställning ger 3 gråa prickar. ISO-talet ska alltså ökas för att få snabbare slutartid.

ISO 400 ger plötsligt en röd prick och 1/10 sekund vid f2.8. Detta betyder att man kan få en skarp bild om man kan tekniken att hålla i kameran rätt. Även här kan man öka ISO för att få ännu snabbare slutartid.

Har du ett objektiv som ändrar bländare, f-tal, när du zoomar måste man höja ISO. För att behålla samma slutartid som bilden ovanför (1/15 sek) i f5.6 (dubbla värdet av 2.8) krävs mer än en fördubbling av isotalet till mins ISO 800.

Det är alltså balansen mellan dessa tre värden som måste stämma för undkomma rörelseoskärpa i form av din egen när du håller i kameran eller ett rörligt objekt som ska fotograferas.

  • Ju högre f-tal (ex. 5.6) objektivet har  så krävs högre ISO (ex. 800) för att behålla snabb slutartid (ex. 1/60) i sämre ljusförhållande
  • Högt ISO (400-) och lägre f-tal (1.4, 1.8, 2.8) ger snabbare slutartid i sämre ljusförhållande