Fotoångest

Rev. 2010-06-07

Ångest
Ofta har jag ångest. Fotoångest. En djupt rotad känsla att måsta prestera det absolut bästa jag kan. Det är inte någon form av psykisk mardröm från barndomen som hänger kvar och sprider sig som en svart demon i mitt inre. Jag är ju bara en vanlig människa som inte vill gör mig själv besviken. Man kan ju alltid göra sitt absolut bästa. Gör man inte det, varför ens försöka? När jag går in för något gör jag det till max. Oavsett vad det är.

Bli en bättre fotograf
Under senare år har jag alltmer satsat på att bli en bättre fotograf. Timmarna som lagts på att studera fotografer och foton är otaliga. Kilovis med fototidningar har passerat revy och dokumentärer snurrat i oändliga loopar. Jag har inte kommit på och bestämt mig för att börja fotografera, jag bara är. Bilder från mina första år där min faders kamera sitter fastgjuten i min famn talar för den genuina grund mitt fotograferande står på. Under sex år jag kommenterat hundratals bilder i ett försök att få nybörjare att se det jag ser inom fotovärldens konst.

Konsten som skapas med kameran är en konst som inte ska tas lätt på.

"En pensel målar inte underbara former utan en vacker tanke och känslan av en hand i harmoni med färgernas dynamik mot dukens struktur. Bara en kamera gör ingen till fotograf…"

Dessa tankar jag har runt fotokonsten maler hela tiden och verkar aldrig tystna. Tvångstankarna att hela tiden ligga på topp och den hårda självkritiken är en stor fördel tillika ett massivt hinder. Många tycker att jag bör ta klivet och bli yrkesfotograf men det steget finns inte på mitt livs trapp. Det är ett steg där materialet finns under en presenning med vattenpölar på, det krävs ork att avtäcka detta.

Om jag vore yngre
Ibland önskar jag att jag vore tjugo år och inte hade någon insikt om vad jag var kapabel till och helt saknade självkritik. Då skulle jag nog ha tagit mig längre än vad jag gjort idag. Inte i konstnärlig kvalitet i mina foton utan bara som medioker fotograf. För mig är foto en livsstil, inte ett påhittat val i vuxen ålder. Det gör lite ont när jag ser personer som köpt en enklare systemkamera, saknar känslan för komposition och efter ett par månader kallar sig för frilansfotograf och även går i tankarna att bli yrkesfotograf. Att något som jag tar på blodigt allvar och brinner för tas så lätt av en nybörjare får mig att tappa lusten. Jag ser inga ”hot” eller blir sur på dessa människor. Det jag vill är att någon som går in för fotografering så pass mycket också bör vara down to earth med sin nya hobby och insupa kunskap under ett antal år. Ett av de absolut viktigaste steg jag gjort är att studera erkänt bra fotografer, deras bilder, teknik och adapterat deras filosofi tillsammans med min. Det andra steget är att skaffa en bra fotoutrustning, verktygen för att kunna på bästa sätt kunna sätta sina tankar på bild. Kombinerar man dessa faktorer kan man ta fantastiska bilder.

Foto. Shop. Photoshop?
Vad tycker jag om Adobes flaggskepp Photoshop? Jag avgudar detta underbara program. Här kan kreativiteten flöda fritt i lager, filter och masker. En riktig lekstuga för kreatören som vill restaurera, förändra och bygga bilder. Idag verkar det var mer eller mindre lag på att man måste ändra alla bilder tagna med en digitalkamera. Att vara en riktig fotograf idag är en person som har kameran i vänster hand och Photoshop i högra. Idag kräver kunderna efterbehandlade bilder och inte tråkiga ”original” direkt ur kameran. Detta är en av de stora anledningarna jag inte har startat eget företag där jag redan har klar en affärsplan.

Parametrar
Ofta när jag pratar om fotografering nämner jag parametrar. Jag delar in fotografen och fotografering i flera parametrar som bör vara få till antalet. Ju fler parametrar ju svårare är fotot att genomföra. Jämför det gärna med en god maträtt som består av tio ingredienser väl avvägda för att harmonisera till en smakfull rätt. En mycket bra kock kan använda fler och fler ingredienser och skapa de mest fantastiska maträtter som får ens smaklökar att hoppa av glädje. Samma gäller det för en fotograf. Är man nybörjare inom foto är dessa parametrar väldigt många. Köper man dessutom en invecklad systemkamera ökas dessa på ytterligare. Chansen att dra i rätt parametrar då det behövs minska helt enkelt. Här följer ett antal, för mig, viktiga parametrar som en nybörjare tampas med:

  • Se motiv, komposition, ljus, djup och färg
  • Bländare, slutartid, ISO, skärpedjup
  • Handhavandet av kamera/objektiv/tillbehör
  • Känslan för att ta foto vid rätt tidpunkt
  • Snabbhet i komponering vid ögonblicksbilder

Att bemästra alla dessa efter ett kort tag är nästan omöjligt. Här följer några handfasta tips hur jag har lärt mig bli en bättre fotograf. Ett par punkter är länkade till exempel.

Man är inte bättre än sin senaste bild.

Foto-Fredde, frilansfotograf