Det smarta hemmet

En del frågar mig varför jag är så lat att vi styr allt i vårt hem med antingen mobil eller fjärrkontroll. Jag kan faktiskt inte minnas senast jag slog igång en lampa med kontakten på sladden. Så vad är egentligen ett smart hem? Läs vidare och fundera om det kan vara något för just dig.

Fråga gärna om du undrar något, jag är inte direkt expert… Detta är bara en del av vårt hem.

Intresset för elektronik har varit en del av mitt liv sedan jag baby och har senare utvecklats till ett måste för mig. Bara en sådan enkel sak som att jag inte vill leta efter strömbrytaren på toaletten då jag kommer in och vill inte kladda ner väggen. Att slå igång brytaren med armbågen känns lite neandertal för min del. När vi går in på toaletten så tänds belysningen automatiskt och släcks alltså då ingen är i rummet. Har fått för mig att detta är rätt så smart tänkt och sparar en och annan krona. Detta gäller även för belysningen ovanför diskho, köksbordet och hallen just innanför dörren. Huset är uppdelat i olika zoner som tänds och släcks beroende på tid, ljus och närvaro av personer. Sen att vi glömt släcka någon lampa så sköts detta automatiskt efter en viss tidpunkt eller med fjärrkontroll.

Säg att lamporna i köket tänds, kaffe/thebryggare och köksteven startar då du stiger upp och ska gå till jobbet. Du slipper göra dessa återkommande sysslor och kan spara värdefulla minuter på morgonen. Du får istället tid att lägga in vad ni ska handla i programmet Grocery Gadget för enkel synkronisering online med din partners iPhone. Självklart släcks dessa automatiskt så du slipper att oroa dig. Säg mig, måste man vara ”prylbög” för att ha det bekvämt?

MisterHouse

MisterHouse är programvara för hemautomatisering och är byggt på en öppen källkod skriven i Perl. Programmet kan köra händelser baserade på tid, web, röststyrning, och seriella data. MisterHouse läser av data från väderstationen och bearbetar väderdata. När den läst av data kan programvaran bland annat agera väckarklocka som med talsyntes berättar vad du bör ta på dig för kläder om du ska gå ut baserat på väderleksdata. MisterHouse styr även belysning och anpassar tidstyrningen av exempelvis utebelysning efter vart huset ligger med hjälp av GPS-koordinater.

EyeTv

EyeTv spelar in program baserat på nyckelord från EPG, programtitel eller nummer på ett speciellt avsnitt. Detta är perfekt om man inte vill missa program med speciellt innehåll såsom ”matlagning” eller ”Metallica”. EyeTv kan även konvertera inspelade filer för uppspelning på iPhone eller streaming direkt i Safari, IE, eller Firefox. Med programmet EyeTv till Appel iPhone går det även att spela upp live eller inspelat material direkt från servern.

Dreambox

Dream Multimedias Dreambox 800 spelar in film i högupplöst format och med modifierad programvara fungerar likt EyeTv. Dreambox innehåller en webserver med RSS-flöde ur EPG, programmering från webinterface och en smart timer liknande EyeTv med nyckelord. Program kan även strömmas mot program som VLC. Har man en iPhone och programvaran iDreamremote är det väldigt lätt att söka i EPG, lägga in timerevent och mycket mer. Detta är perfekt om man glömt programmera en inspelning och är på resande fot.

TviX

Mediaspelaren TviX är en perfekt kompanjon till EyeTv, Plex och Dreambox för strömmning av media till hi-fi-anläggning, hembio eller en extra tv.

iHome

Server: Apple Mac Mini, Apple Wireless Keyboard, Apple Wireless Mouse

Lagring: 120GB plus 7 TB

Mediainspelning: 2x USB tv-kort, 1x Dreambox 800 med 1TB HDD

Styrenhet ljus: Telldus Tellstick, Nexa Totalfjärr för X10

Väderstation: LaCross WS 2300

Fjärrstyrning: iPhones

Programvaror: MisterHouse, Plex, XBMC, EyeTv, NFS Manager, WeatherHawk