Earth hour – för att DU ska känna dig bra

Earth hour, vad är det? På lördag uppmanar Världsnaturfondens (WWF) att vi ska släcka ljuset under en timme för klimatets skull.

Förra året träffade jag en gammal vän som frågade mig om vi skulle delta i den suveräna idén Earth hour. Självklart ska man ställa upp för klimatet tyckte hon och blev smått irriterad då jag sa att vi inte skulle göra det, släcka ljuset på Earth hour.
Hon blev häpen av mitt svar och började utfrågningen varför inte vi skulle ställa upp, det är ju trots att för klimatets skull.
Det gick upp för henne efter ett tag att jag hade rätt i mina åsikter. Rätt att inte delta i denna manifestation som inte egentligen ger något. Det ger nog mer för den enskilda individen som får känna sig bra och stolt för att ställa upp för klimatet. Vad sa jag då till henne?

Vi har sedan några år tillbaka bytt ut alla vitvaror till A-klassade för att spara energi och en ny och bra stekpanna med fin botten används för att inte förlora energi. Skeva pannor är energitjuvar. Även de flesta lampor är lågenergi. Bara de flesta undra du? Där det tänds och släcks frekvent under korta stunder använder vi vanliga lampor, under 100 timmar per år. I köket finns flertalet sensorer som tänder lamporna vid diskbänken och vid matbordet. Är man inte där, lyser det inte. Detta tillsammans med trådlös styrning av samtliga lampor sänker energikostnaden rejält mot för att ha tänt som vanligt. På toaletten är ljusstyrningen väldigt bra. Tänk att aldrig behöva tända och skita ner knappen och glömma att släcka efter dig.

Under 2009 bytte vi ut datorerna till Apples och vi använder en Mac Mini, den grönaste av alla stationära datorer, för att styra hemmet. Den använder mindre än 14 W ström när den är overksam. När vi bara ska surfa kör vi bärbart eller använder oss av iPhone. Lågenergi alltså. Vill du stödja din egen plånbok och klimatet på sikt, satsa på ditt hem och investera i bra elektronik för framtiden.

Hon blev alldeles tyst när jag berättade detta och erkände då att, miljövän som hon är, inte var i närheten av det vi har gjort. En riktig tankeställare kan man säga. Vad blir det inte för otrolig belastning på elnätet när alla ska tända lamporna igen runt om vi vårt land? ”Även om hela världens befolkning skulle släcka ljuset motsvarar energibesparingen inte ens Kinas utsläpp av växthusgaser under en minut.” Earth Hour är till för att just deltagarna som ställer upp ska känna sig lite speciella och delaktiga, få lite renare samvete. Idag är det våffeldagen, dagen då nästan hela landet tar fram sina 1300 watts våffeljärn…