Sökmotor eller sjukvården?

Har under en längre tid sett hur människor ställer de mest korkade frågorna på bland annat Facebook. ”Vet någon vem som var med i filmen Titanic, den långa killen i väst?”, ”Någon som vet adressen till Aftonbladets hemsida?”. Ja, detta är faktiskt sant. Det är minst ett tiotal gånger per vecka jag stöter på frågor som kan få sitt svar snabbt och bevara frågeställaren från dumstruten. Dessa frågor är ju rätt enkelt att få svar på, helt på egen hand. Ta en person som jag känner som alltid skriver in ”aftonbladet.se” i sökfältet på Google…

Klara på BVC

Sjuk dotter
Jag kände mig lite dum i veckan då jag tydligen skulle förstå att man kunde ge näsdroppar till vår dotter mot hennes öronvärk. Hennes feber började natten mot fredagen och ett ständigt klagande att det gjorde så ont i vänster öra.
På måndagen ringde jag och pratade med BVC-sköterskan om att få en tid för att kolla upp örat. Sköterskan frågade om jag gett henne näsdroppar och jag frågade vad det skulle göra för något för hennes öra. Sköterskan valde att inte förklara för mig vad det skulle ge för effekt. Vi ger inte vår dotter medicin eller liknande i onödan och det ska vi fortsätta med. I efterhand skulle jag förstås ha kollat detta själv om nässpray på Internet och inte litat på hennes avsaknad av svar. Vid läkarbesöket på eftermiddagen började farsen. Läkaren såg ingenting vid undersökningen av båda öronen och sa att det nog var en fyra dagars feber som skulle gå om. Vi påpekade flera gånger att hon hade väldigt ont i örat. Tre timmar efter läkarbesöket rann det var ur örat som vår dotter sagt hon hade ont i. Visst fan, det är ju öroninflammation. Tre timmar efter läkarbesöket.

Känner jag mig dum nu? Absolut inte. Ställer jag en fråga till en så kallad expert på barn så förväntar jag mig ett relevant svar och inte en sorts undvikande handling att inte svara. Jag VILL veta orsak och verkan om jag ska göra något för vår dotter. Alvedon för febernedsättande, nässpray… för vad? Jag frågade och fick inget svar.

  • ”Vad blir det om vi ger vår dotter nässpray?”
  • ”Vi gör så att ni kan komma hit så får vi titta på örat vid tretiden.”

Vart är svaret på min fråga av en person som med sitt yrkesval och jobbar på BVC? Är det så jävla svårt att svara på en enkel fråga i dagens samhälle eller förväntas vi att kunna allt som experter kan? Är det meningen att vi först ska leta på Google istället för att störa en som faktiskt jobbar med barn? Samma sak om jag går på en elektronikbutik och frågar om något så vill jag inte ha svaret ”du kan nog mer om det här än mig”.