Polaroid hjälper dina repiga foton

Polaroid Dust & Scratch Removal är ett litet och behändigt program som med ett par enkla steg ger dina skannade bilder en repfri tillvaro.

Programmet innehåller inte tonvis med menyer och krångliga inställningar. Dialogrutan ”Detection Parameters Dialog” är den du kommer att använda dig mest av.

  • Med valen ”Dark” och ”Light” väljer du vilken ljushet som det är på fotografiets repor och smuts för att bättre kunna .
  • ”Tile Size” är storleken på det område som används för att samla statistik om fel och ”Defect Level” är mängden damm och repor i bilden. Detta värde bör ställas in hög om bilden är dåligt försämras, med större mängder damm och repor.
  • ”Mask Size” påverkar storleken på den mask som täcker enskilda defekter, högre upplösning på bilden bör ha högre värde på denna inställning.
  • Med ”Adaptive Filtering” tas luminansen i bilden med i beräkningen när man söker efter damm. Detta kan förhindra mörk bild detalj identifieras som damm.

Markerade problem i fotot

När du importerat en bild till programmet börjar man att köra ”Detect Dust & Scratches” och ställer in parametrarna efter hur duuppfattar skadornas omfattning. Är du nöjd hur programmet räknar ut och känner av skadorna så går du vidare med ”Clean Image”. Beroende på hur snabb dator du har tar detta steg inte mer än ett par sekunder.

Denna bild till höger är en papperskopia från början av 1950-talet. Negativet är sedan länge försvunnet och detta är en av de få bilder jag har på min mamma som barn.
Polaroid Dust & Scratch Removal gör ett riktigt bra jobb med bilden utan att jag behöver ingripa med timtals manuell restaurering i Photoshop. Programmet stödjer .tif och .jpg-filer.

Jag kan inte göra annat än att varmt rekommendera programmet för dig som snabbt och enkelt vill fräscha upp dina kära foton.

Papperskopia från ca 1950

Här kommer den största nackdelen, det är svårt att hitta programmet då Polariod sedan ett par år tillbaka lade ner det. Jag har lyckats få ta i ett par länkar till ett arkiv som innehåller både Windows och Mac versionen. Programmet är freeware. Dessutom kan du välja mellan det fristående programet eller ett Photoshop-plugin.

Ladda hem för Windows

Ladda hem för Mac

Nedan finner du ett par exempel på restaurerade bilder som har genomgått denna procedur.

Papperskopia från 1982

Papperskopia från 1978