Ett klick – Kameran vs. Photoshop

De senaste åren har inneburit en explosion av systemkameror som säljs till massorna och medför i sin tur ökad användning av program som Adobe Photoshop och Adobe Lightroom. Under två veckor har jag hört att jag flera gånger hör att ”du kan ju alltid justera och retuschera bilderna i Photoshop” och ”snyggt Photoshop-jobb”. Jag är en sådan där audiofil, hi-fi/hi-end människa som vill ha renast ljud ur min musikanläggning. Så naturtroget som möjligt mot det vi har råd med.

På samma sätt ser jag fotografering. Det jag kan göra med kameran, ett par blixtar, filter, min kunskap och påhittighet räcker till att ta bra bilder med en exponering. Idag verkar det som flera av dessa nyblivna ägare till en egen fin kamerautrustning och många andra inte lär sig kameran som ett verktyg och anser att Photoshop ska användas för att göra slutresultatet, fotot som ska visas. Justera det ena med det andra på varje bild är ju bara sorgligt. Jag påstår att nio av tio som köpt systemkamera och ”framkallar” bilderna inte skulle fixa att fotografera med en analog systemkamera. Var är idag den purism som gjorde fotograferandet intressant? Skulle Ansel Adams ha suttit i timtals vid sin dator för att fixa till sina foton i Photoshop?

Personligen är jag less på att höra att folk tror att jag är skitbra på Photoshop då jag visar mina bilder. ”Har du gjort det där med flera lager?” och ”Vilka filter kör du med?” är inte ovanligt att jag får höra. När jag tittar på Fotosidan och ser bilder som uppenbarligen är fixade i Photoshop eller innehåller en söt hund/barn och dessa får peppande kommentarer blir jag irriterad. På mina senaste 36 bilder har jag totalt fått 9 kommentarer varav att det är en enda kommentar som kan liknas med någon form av konstruktiv kritik. Mina senaste bilder tycker jag är långt över medlet men ändå inte når fram helt för konstruktiv kritik. Är det så att folk är rädda för att ge kritik?

Två bilder som samtidigt låg tillsammans med en av mina i en pool för bildkritik fick många kommentarer. Dessa två var justerade i bildbehandlingsprogram och framgick av den bifogade texten och så klart själva bilden. Är det idag en större merit att manipulera bilder, skriva det i beskrivningen, än att ta en liknande bild med ett enda klick? En exponering och sen är den klar. Självklart väljer jag att visa att mina bilderna är omanipulerade i beskrivningen. Det enda som är gör är att krympa storleken till 1024 pixlar, och spara i exempelvis 95% kvalitet i Nikon Capture NX2 som jag anser ger ett mycket bättre slutresultat än Photoshops ”Save for web”.

Ett par gånger i månaden dimper det ner e-post från personer vars bilder jag kommenterat som tackar för att någon vågar vara ärlig i sin kritik. Dessa brev känns bra och ett litet hopp tänds. Det är sådana personer som lyssnar och vill lära sig

Photoshop? Fotografens kunskap? Gissa...

fotokonsten och inte fotografera genom Photoshop.

Nu låter det som jag totalt sågar Photoshop. Det gör jag absolut inte. Photoshop är ett suveränt verktyg och jag älskar att jobba i det för att göra bilder, postrar och annat roligt. Utan Photoshop hade jag ju inte haft den skumma logon till denna blogg.

Jag tycker dock att ett ”vanligt” foto som man med tanke och kunskap kan ta direkt med en exponering ska också tas på det sättet. Ett klick, ett foto. Jag tar foton med kameran, jag gör bilder i Photoshop.