Time to say goodbye

Imorgon så tar vi farväl av min mormor som dog den 13 januari. Hon fyllde 93 år den 10 januari. Hon var en allkonstnär, det är ett arv som fördes vidare till mig. Jag har så många trevliga minnen av den tid jag tillbringade hos henne och som oftast var min morbror Jerry där.

Hos mormor fick jag hallonläsk, goda kakor, bullar och annat smaskigt. Där fanns även den pilsnerdrickande snälla farbrodern Bengt som mormor var sambo med. Han hade alltid en lite kamera som han fotade med och blixtkuberna som jag fick när dem var förbrukade. Mormor hade en låda med leksaker och där fanns en liten speciell bil, en plåtmodell av fordonet Chitty Chitty Bang Bang från filmen med samma namn. Denna fascinerande mig då man kunde fälla ut vingarna. Det var tillverkaren Corgi som gjort denna fina miniatyr och jag fick långt senare veta att det finns LEGO-version av bilen.

Det var ju inte den enda favorit saken i lådan utan där fanns även en rubinröd VW pickup med fina gummihjul. Det roliga med denna pickup var att i dockfilmen Flåklypa Grand Prix från 1974 så finns en likadan bil med. Idag så är jag stolt ägare till pusslet, boken, LP-skivan, filmen på Beta Max och dvd. Det som jag saknar är Flåklypa-glassen som fanns för längesedan. Under år 2004 så var det premiär för brödet och bullen från Flåklypa. När jag inte rotade i leksakslådan så var jag alltid i bakgrunden när farsan och min morbror Jerry kopplade ihop videoapparaterna och skulle utföra någon form av kopiering. Det kunde röra sig om någon porrfilm från bolaget Trix, någon hårdkokt action från Svenska Walthers Video eller någon Tjeckisk tecknad från Cartoon Video. Morbror Jerry hade en toppmatad Panasonic som man kunde se när spolarna på bandet snurrade. Jag gillade skarpt kassetterna från bolaget Mariann Video, det Bert-ägda, där plasten var aningen blålila där man såg in till magnetbandet. Mormor och min mamma satt och pratade i köket eller gick ut i trädgården medan vi killar höll på med det tekniska.

Tack för dessa minnen som fortfarande sitter varmt om hjärtat.

Vivi Nilsson
Vår mamma Vivi Nilsson, Skellefteå, avled lugnt och stillsamt i sitt hem på Annagården sent på kvällen den 13 januari. Hon blev 93 år.
Hon föddes i Långnäs, Norsjövallen, men flyttade tidigt till Sandfors. Mor gifte sig med Karl Aron Nilsson 1942 och bodde de första åren i Storkågeträsk, sedan i Ersmark och Skelleftehamn innan hon flyttade till Skellefteå och Erikslid.
Mor fostrade fyra barn och skötte bokföringen kring cykel- och mopedverkstaden som pappa drev fram till sin död 1965. Mors stora intressen fanns i musiken, att måla tavlor och skriva dikter som hon höll på med så länge ögonen och händerna var villiga.
De sista åren tillbringade hon på Annagården, där hon trivdes mycket bra med den omtanke och vänlighet som personalen gav.
Mor var en vänlig och lågmäld kvinna, som trivdes allra bäst i kretsen av de närmaste. Vår sorg och saknad är stor, men vi unnar henne den eviga vilan.
Barnen med familjer