Hembiosystem del 1 – Inledning

Att hitta ett bra hembiosystem kan vara en mardröm. Vill du använda detta till musik så krävs det lite mer än ett riktigt billigt system för 1795 kronor. Vi vet ungefär hur musik ska låta i stereo och är generellt mer förlåtande gentemot filmljud. Många lägger ofantligt mycket mer pengar på en HDTV än på ett ljudsystem för ”alla” kan ju fysiskt se bilden och hur bra den är. Denna enkla artikelserie ska förhoppningsvis styra in dig på rätt val. En film ska ge betraktare den atmosfär och skapa stämning. En hembio är inte bara en tv tillsammans med förstärkare och högtalare, den ska återspegla regissörens vision och vara en totalupplevelse för filmtittaren.

Vi kommer att belysa såväl budgetsystem, högtalarkablar, tips på möblering och ljusstyrning. Skicka dina frågor till @darksidedesign på twitter.

En del påstår att det är viktigare med högupplöst bild än bra ljud. Jag håller inte riktigt med.

Ställ dig själv dessa frågor:

*Är det roligt att samtidigt se helikoptrarna i actionfilmen och höra vingslag från en fjäril?

*Se en häftig muskelbiljakt och höra ljudet av mopeder istället?

*Sitta spänd i soffan till den senaste skräckfilmen i hög upplösning och höra offrets hjärtslag låta lika någon som slår på en tom kartong?

Inte det? Läs då vidare.

Vad är en hembio och varför ska jag ha en? – eller hur du övertalar din partner

Många som pratar med mig säger att ”vi har också en hembioanläggning”. Vad är då hembio egentligen? För mig är detta ett rum som är möblerat efter premisserna att kunna avnjuta dessa mästerverk till filmer som vi älskar. För andra är det något som kan återge fler kanaler än bara stereoljud.

En vän till mig var hem till oss och vi satt och såg olika musik-dvds. Han hör till den skala att det minst krävs en ny högupplöst LED-tv för att ens kunna se på nyheterna i standardupplösning. Ljudet däremot spelade ingen större roll för honom. Efter jag kört ett par låtar från Chers Farewell Tour dvd med DTS så lät han helt lyrisk. Ståpäls på armarna var det första han sa och såg riktigt nöjd ut följt att han ville lyssna mer och inget klagande på enbart dvdbilden. Så kan det gå.

Möblerat om efter anläggningen, är inte det lite väl ”mycket”?

Alla har vi speciella rum, eller hur?

  • Rummet vi äter mat i och umgås – köket
  • Rummet där vi vilar och sover – sovrummet
  • Rummet som vi håller oss fräsch och gör våra behov – toaletten
  • Rummet där vi förvara jackor, skor och handskar – hallen

Så varför inte ha ett rum där du kan sitta och njuta av något du älskar såsom film? Det är väl därför läser detta och du är intresserad av att skaffa ett hembiosystem?

ljudspridning