Foto – Självkritik

Det är svårt för många att vara självkritiska när det gäller bildresultatet. För att utvecklas som fotograf är det inte motivet som räknas utan komposition och utförande. Självklart är motivet intressant men kan bli så mycket mer intressant med en rätt komponerad bild. Är man en ivrig amatörfotograf finns flera fallgropar att landa i när det gäller att lägga upp bilder för bedömning. Här kommer några tips som jag ger till medlemmar på fotosidan.se.

Här finner ni mina bilder på FS

Hund och kattbilder aka djurfoton

Man behöver inte lägga upp ett bibliotek av 20 bilder på sitt fina djur eller barn. Det ska väl inte ta så pass många kommentarer innan man ska få tips och lära sig hur man fotar dessa motiv. Du som gör detta antar jag är ute och fiskar efter kommentarer såsom ”söt bild”, ”fin bild”, ”hur gammal är vovven?” osv. Tycker du det är utvecklande för din fotografering och får många bra tips av ”söt hund”-kommentarer så är du att gratulera!

Mindre lyckade bilder på barn och djur som jag kommenterat under åren har jag fått skit för. Personliga mail där det står att jag fullständigt ska ge fan i att bry mig att kommentera och ”jag tar då över 200 bilder på år, lix” då personen i fråga bara vill använda Fotosidan/kritikerforum för bilder som ett personligt fotoalbum trots att dessa är för bildkritik.

Det finns även vissa som hävdar att bilden är exakt som den ska vara med överexponerad himmel och en suddig 3-åring som slafsar i sig tårta sittandes i morfars knä och således tar bort min utvecklande kommentar och lägger upp bilden igen. Det är väl helt okej om personen i fråga har skrivit det i sin bildbeskrivning vad tanken var med den upplagda bilden/kompositionen men till 90 procent är det en efterkonstruktion att bilden ”ska vara så” när personen får negativ kritik. Vissa personer verkar ha satt detta i system då en bild har fått två kritiska inlägg så tas den bort och vips är den uppe igen och med en ”åh guuud va läcker”-kommentar får den ligga kvar. Vem fan försöker ni lura ni som gör på detta sätt?

bildkritik?

Bildkritik? Foton som illustrerar hur man inte ska fotografera (C) Fredde Marklund

Om man nu har en digitalkamera med display och en dator med bildskärm så är det inte så svårt att upptäcka vad som är fel på bilderna FÖRE man lägger ut dessa till allmän beskådan och kritik.

Vidare så får jag en del sarkastiska gliringar från andra att även jag har en bild på en bil eller vad det nu kan vara som jag kommenterat. Folk verkar inte se skillnaden mellan utförandet av bilder utan enbart motivet om det är en hund/katt/barn/snygg bil etc. på bilden.

Det finns också personer som skrivit till mig och tackat för hjälpen med långa brev som är väldigt roliga att läsa och motiverar mig att hjälpa dem.

Självkritik

Självkritik är det många som verkar vara helt utan på när det gäller att lägga upp och visar bilder och därmed också får kommentarer av andra som enbart ser motivet och totalt bortser från själva idén med denna mötesplats.

”Åhhh så fin kattunge”, jo visst är den, men vi skiter fullständigt att den sitter vid fönstret och blixten överexponerar halva bilden när den träffar glaset”

. Ser inte människorna som lägger upp sina bilder vad som de har gjort fel? Det underliga är ju att dessa människor har som en oftast digitalkamera som man ju kan kolla utkomsten av fotandet på direkten. Ett hett tips för er som tar åt er: kolla bilderna direkt och radera om de blivit suddiga eller liknande.

Det jag har upptäckt för min del är att 8 av 10 som jag kritiserat ENBART kollar på min profil och inte på mina bilder och vad jag går för när det gäller fotografering. 
Lite lustigt och samtidigt skrämmande tycker jag. Visst i fan vill jag se hur den person som kritiserar min suddiga och usla baby-bild själv fotograferar. Kritikläggaren kan ju faktisk vara en riktig barnfotograf!

Personligen så tycker jag det känns roligare att få en kommentar från duktiga fotografer än från ”Nisse” som är amatör och har fotat i en månad. Att ett ”proffs” tycker om bilden är väl ett väldigt gott betyg. Vad säger en kommentar på en ”dålig bild” från en amatör som kanske jämför sig själv med en som fotat i fem månader? Förmodligen inte så mycket för att bidra till fotografens utveckling.

Kopiera och förstå

Ett tips som jag själv använder mig av är att kopiera mina favoritbilder (inte motiven) i kompositionen och översätta det till min egna när jag fotograferar. Ser jag en schysst vinkel på en bil-bild så kan jag ju använda den när jag ser en bil jag vill plåta och inte bara bränna av en mitt på sida som gör kompositionen platt och ointressant.

Samma gäller djur och barnbilder. Hitta en person (mentor el. vad du vill) som kan detta med att fotografera exempelvis hundar och studera bilderna. Gå INTE efter motivet utan helheten, kompositionen. Ta till dig detta och öva sedan på din hund med ett 50-100-tal bilder eller tills du får till en liknande bild som din ”mentor” har tagit.

Här gäller det att vara självkritisk. Fastna inte i fällan att bara se motivet hur söt din vovven är, fokusera att ta en bra bild istället. En av mina favoritfotografer är Joe McNally som jag lär mig sakta men säkert av hur man tar grymma bilder med blixt utan att för den sakens skull se ut som en ”blixtbild”.

Skriva en beskrivning till din bild

Har du en vettig beskrivning på din bild och vilka kommentarer som du vill ha? Du bör inkludera vad tanken var vid fototillfället och förklara dina tankar kring komposititionen. Ställ några frågor till dig själv såsom varför du exempelvis centrerade motivet med mera och inkludera detta. Det blir mycket lättare att kommentera bilderna då.

Bara gamla bilder?

Personligen ser jag inte någon idé med att lägga upp bilder som är både tio och trettio år gamla för att få kritik på. Jag håller lite som en regel att lägga ut bilder som max är 1-3 månader gamla då det inte skulle ge mig något att få kritik på en bild jag tog 1989. Förhoppningsvis har jag lärt mig en hel del sedan 1989 och bilden är då rätt irrelevant till att kritiseras idag.

Bara positiva kommentarer

Jag har följt ett antal medlemmar före jag själv blev medlem på Fotosidan och andra fotoforum och sett att dessa fått kommentarer såsom ”Vi hade också en sån hund när jag var ung” och ”Men så mysig häst” till ”Suverän bild!”, nu till själva kontentan” Har dessa personer blivit bättre på att fotografera sedan 2004? Svaret är båda ja och nej. Några personer spottar ut bild efter bild som liknar de första bilderna som dem lade ut. Fortfarande suddiga och dåligt komponerade hund/kattbilder och efter fullproppat bronsmedlemsalbum får fortfarande positiva kommentarer, inte om bilden utan bara motiven. Andra har utvecklats som fotografer och gör större eller mindre framsteg som visar på att personen både vill och försöker sitt bästa för att lära sig fotografera.

Så till er alla som är duktiga fotografer, ta tid för alla suddiga bilder och hjälp dessa människor att ta bättre bilder. Ni som tar dessa suddiga bilder, studera dessa duktiga fotografer. Var kritiska och jämför bilder. Hoppas att det fanns något tänkvärt i denna lektion.

/Elake Foto Fredde