Objektivdjungeln – en snabbguide

https://i1.wp.com/a.img-dpreview.com/news/0602/sigma43lenses.jpgNär det är dags att välja objektiv så står man framför en del frågor som måste besvaras av dig själv. I denna lilla guide ska jag hjälpa dig att välja objektiv som just passar ditt sätt att fota.

Första frågan
Den första frågan du ska ställa dig är vad du mest av allt gillar att fotografera. Får vi inte svar på denna enkla fråga så är det svårt att gå vidare. En del gillar porträtt någon annan fotar mest landskap och du kanske gillar sport.

  • Människor, porträtt,  landskap        ~18-50mm (2,8*)(3,5-5,6)
  • Porträtt, inomhus, streetphoto        ~50mm 1,8(1,4*)
  • Blommor, smådjur, porträtt           ~90mm macro
  • Sport, djur, natur, människor         ~(50)70-200mm (2,8*)(3,5-5,6)
    *ljusstarkare (snabbare) men dyrare objektiv

Kan du inte bestämma dig, vänta då med att springa iväg och köpa ett dyrt objektiv om du inte vet att du kommer att behöva detta (vid ett fotojobb etc.). Har du en vän eller vet av någon som har ett liknande objektiv, fråga om du får prova det.

Andra frågan
I vilken prisklass ska du lägga dig i vid objektivbyte? Kan du motivera varför du ska köpa det dyrare objektivet? Se först och främst till din ekonomi och vad du verkligen behöver. Du kanske inte ska satsa alla dina pengar på ett dyrt objektiv utan du kanske klarar dig med ett likvärdigt billigare alternativ. Möjligen behöver du ett snabbt objektiv 70-200 F2,8 om ditt stora intresset är att fota sport ex. hockey eller vilda djur.

Tredje fasen
Nu har du hamnat i den tredje fasen, den svåraste. Nu ska du söka upp ett antal provbilder från just den modell av objektiv som du bestämt dig för. Här är en suverän sida som just gör detta jobb, Pixel-Peeper.