Off-Topic: Svante Axelsson och energin

I programmet Sommar med  Svante Axelsson så antyder han att människor som bor på landsbygden har dåligt med pengar. Detta säger Svante Axelsson i frågan om att sänka bensinskatten i gles/landsbygden.

Han säger att den inte är en bra idé med rabatt på miljöförstöring för att gynna låginkomsttagare.

Vad i helvetet har det med låginkomsttagare att göra?
Bara för att man bor på landsbygden behöver man väl inte vara "fattig"/låginkomsttagare. Saken är väl den att många i gles och landsbygden måste pendla många mil till jobbet men att i praktiken kalla oss för nära socialfall är att gå för långt.

Solceller som jag ser det

Jag kan tänka mig att det är kanon i en sommarstuga dit ingen el är dragen eller att ladda batteriet i husvagnen. Tolka mig rätt, solceller är väldigt bra.

Svante pratar sedan om att vi ska köpa mer solceller då det nog inom 5 år ska kosta samma pris som vi betalar för el idag. 1 kW solcellsel kostar 3-5 kronor och 1 kW "vanlig" el ligger kring 1 krona.
Det låter ju som en kanonidé så jag kollade vad solcellspanelerna skulle kosta till huset.

En 150 watts panel kostade 9500 på Solpanel.se. Vi skulle behöva minst 10 för att få ut 1500 watt. 95 000 spänn så har jag gratis el, jippi!

Sen krävs ju egentligen 10 paneler till under vintern så att vi kan sätta i motorvärmaren till bilen för att den inte ska släppa ut så mycket skit trots etanolen. Ja just, vi får inte glömma konverteringsatsen från 12-230 volt också, nära 4450 spänn för en kontinuerlig effekt på 1800 watt och max 3500 watt.

För summan av 200 000 spänn så är vi miljömedvetna och fattiga plus att hela jäkla taket är består av 25,6 kvadratmeter solceller som måste rensas från tallbarr och funkar halvtaskigt under vinterhalvåret då solens få timmar knappast hjälper till att skapa den elproduktion som vi behöver.

Det skulle bara ta oss nära 30 år innan vi ligger plus på denna investering. Just fan, ser att en beräknad livslängd hos en solcellspanel är kring 30 år och har en 25 års 80-procentig effektgaranti.

Det är väl bara att ta ner dessa bjässar från taket och börja om från början…